Oprettet af karen den 29. april 2015
Skarpe hjerner og kvikke midler
Vidste du at der findes 200 forskellige typer hovedpine? At chokindlæring lagres direkte i hukommelsen? Og at man opererer patienter i hjernen mens de er vågne? Alt dette og meget mere fik vi indblik i den 24. April 2015, hvor der på Rigshospitalet Glostrup blev holdt super spændende foredrag om skarpe hjerner og kvikke midler.
Aktiviteten startede med Professor Rigmor Højland Jensen, der har været neurolog i 30 år. Hun fortalte om hvorfor man får hovedpine og brugen af hovedpinepiller. Hun fortalte også at der findes 200 forskellige slags hovedpiner og hvilke symptomer nogle af de forskellige hovedpiner giver.
Derefter fortsatte ledende neuropsykolog Hysse Forchhammer med at fortælle om den lærende hjerne, og hvordan man selv er med til at forme den. Hun fortalte at chokindlæring går direkte ind i hukommelsen og er svær at komme af med igen. Det er også grunden til, at mange er bange for eksempelvis edderkopper.
Tredje oplæg var med overlæge Philip Tønnesen der fortalte om hvad søvn betyder for din indlæring. Han fortalter at menneskers søvn ændres hele livet igennem, og at unge har mere brug for søvn end voksne. Han fortalte også, at hjernen kun arbejder 10% mindre når man sover og fjerner de giftstoffer man opsamler i løbet af en dag.
Derudover var der oplæg af læge, ph.d. -studerende Sophie Da Cunha-Bang og læge, ph.d. Vibe Frøkjær, som fortalte om hvordan MR- og PET-scanninger er med til at hjælpe med at finde sygdomme. Rent praktisk sprøjter man en lille smule radioaktivt stof ind i blodet på patienten og derved kan man ved hjælp af scanninger se en farve, der hvor stoffet har bundet sig.
Til sidst fortalte klinikchef, overlæge Jannik Brennum om hvordan hjernen ser ud i virkeligheden, og at man er begyndt og operere patienter i hjernen mens de er vågne. Et andet tiltag han fortalte om er, hvordan man med strøm er med til at forhindre at patienten får varige mén.