Hvad Jellinghøjene kan fortælle

 
 • Mandag, 23. oktober 2017 - 19:30 til 21:30
 • Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V
 • Tilmelding

  Er du fra årgang 2015 og hører til København Gefion, Hillerød, Holbæk, København Nørre G, Næstved, Greve afdelingen, kan du tilmelde dig dette arrangement – men du skal logge ind først.

  ,

  Er du fra årgang 2016 og hører til København Gefion, Hillerød, Holbæk, København Nørre G, Næstved, Greve afdelingen, kan du tilmelde dig dette arrangement – men du skal logge ind først.

 • Afdeling: - København Gefion - Hillerød - Holbæk - København Nørre G - Næstved - Greve
 • Sidste tilmeldingsfrist: Fredag, 20. oktober 2017 - 12:00

Hvad Jellinghøjene kan fortælle
- Resultater fra Nationalmuseets boreundersøgelser i Jellinghøjene

I forbindelse med Nationalmuseets Jelling-projekt blev der udført en lang række boringer i Jellinghøjene. Formålet med disse var bl.a. at besvare følgende spørgsmål: 

1: Hvad består Jellinghøjene jordbundsmæssigt af, og hvorfra blev de mere end 4.000.000 tørv taget til opbygning af højene?

2: Hvordan er bevaringsforholdene i dag i højene, og kan tørvene fortælle os noget om landskabet og landbrugsjorden i Vikingetid, f.eks. har jorderne siden Vikingetid afgivet eller optaget CO2 fra atmosfæren?

3: Er begravelsen i Nordhøjen (Gorm den Gamle?) foretaget i en Bronzealderhøj, ovenpå hvilken der er bygget en vikingetidshøj, eller er hele højen fra Vikingetid?

4: Hvorfor blev der på Nordhøjen dannet en brønd, der i flere hundrede år forsynede Jelling med vand (byens tevand)?

Hør om resultaterne i foredraget.

På basis af ovenstående afsluttes foredraget med en gennemgang af højenes sandsynlige udvikling gennem 1000 år.

 

Foredrag v. Henrik Breuning-Madsen 

Henrik Breuning-Madsen er professor i geografi i på Københavns Universitet med særlig henblik på jordbund og miljø. I Danmarsk har han arbejdet med okkerkortlægning, jordens vandretention og opbygget den danske pedologiske jordbundsdatabase. Arkæologisk har Henrik Breuning-Madsen især forsket i jernkappedannelser i gravhøje, der er forudsætningen for Egtvedpigens bevarelse. Han har opbygget et laboratorium på University of Ghana og har i mere end 25 år haft forskningssamarbejder med ghanesiske forskere om bl.a. den danske kulturarv.  

 

Praktik

Hvis du ikke kan finde vej eller bliver forsinket, så kontakt Team Action - hold øje med informationer på Facebook.

 • Antal deltagere: 55
 • Lærer: SIC
 • Type: Valgfri

Tilbage

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk