Oprettet af Camilla Bech Kjeldahl den 02. maj 2017

European Youth Summit 2017

I slutningen af marts 2017 blev den årlige European Youth Summit konference afholdt i Budapest. I løbet af fem dage mødtes 69 unge fra 17 forskellige lande og skabte et netværk af folk, der strakte sig fra Irland i vest til Indien i øst. ATU sendte tre forventningsfulde deltagere afsted: Martine Bjørnsbo fra Vest, Camilla Brydegaard fra Midt og Trine Andreasson fra Øst.

Læs her om Camilla Brydegaard og Trine Andreassons oplevelser.

Torsdag, fredag og lørdag stod på tætpakkede programmer, hvor hver dag havde en af Youth Platforms tre grundpiller som overskrift: Talent, Innovation & Networking.

Torsdag - Networking day

Den første dag startede med en introduktion til ETSN (European Talent Support Network) og YP-ETSN (the Youth Platform of the ETSN). Kort sagt er ESTN en sammenslutning af forskellige talentcentre rundt om i verden. De fleste ligger i Europa, men også lande som Australien, USA og Indien deltager i samarbejdet. Formålet er at varetage de talentfulde unges interesser og bringe dem i kontakt med hinanden, så de selv kan danne et netværk og sammen sætte nye projekter i gang. Talentfulde unge blev beskrevet som “et lands vigtigste naturressourcer”.

Introduktionen til ETSN blev efterfulgt af prof. Peter Csermelys foredrag om networking og kreativitet. Csermely fortalte, hvordan det at definere talent kunne betragtes som et komplekst system, hvor man altid kan opdage nye talenter, og hvor kreativitet, variation og kreativ selektion var nøgleord.

Herefter stod den på TED-talks af deltagerne selv. En til to personer fra hvert land havde forberedt et lille oplæg hjemmefra og fremførte dette for resten af deltagerne. Det var interessante emner, der kom på banen, og de strakte sig lige fra frivilligt arbejde på det lokale børnehjem og dans for handicappede til forholdet til filosofi og deltagernes lokale skolesystemer. Det var altså nogle aktive, ambitiøse og godhjertede unge mennesker, der var samlet Budapest i disse fem dage.

Dagen blev rundet af med en tur til Budapests centrum, hvor vi havde et par timer til at se byen på egen hånd, inden vi skulle mødes til en fælles sejltur på Donau floden. På turen fik vi lejlighed til at se parlamentet, slotte og kirker. De gamle bygninger blev indrammet i det smukkeste lys, mens solen gik ned. Aftenen sluttede ved Buda Castle, hvor endnu en skøn udsigt ventede.


Martine prøver kræfter med Benkos udfordring

Fredag - Talent day

Fredag var talent day, og vi lagde ud med workshoppen “Speak your way to success” af William Benko. Her forklarede Benko om en tales formål, og hvilke kvaliteter en tale bør have for at opnå den ønskede effekt. Fem deltagere fik lov at afprøve effekten på egen krop, da de foran resten af forsamlingen skulle indtage en “power pose” og uden forberedelse opdigte en tale med “strong start” og “strong stop”, der gav talen sammenhængskraft og tydeliggjorde budskabet.

Herefter fremførte prof. Albert Ziegler et foredrag om “the concepts of giftedness”. Her hørte vi, hvordan talentfulde unge kan blive stemplet på præcis samme måde som f.eks. folk, der går i specialklasser pga. indlæringsvanskeligheder. I det øjeblik man som person associeres med ordet “talentfuld”, får folk nogle forudindtagede forventninger og fordomme angående én. Desuden viste Ziegler os spændende resultater fra flere forskellige undersøgelser, der alle omhandlede det at være talentfuld.

Efter dette arbejdede vi videre på The Charter of Rights, som allerede var påbegyndt på sidste års Youth Summit i Wien. Formålet var at sætte nogle retningslinjer for, hvordan de forskellige lande bør behandle deres talentfulde ungdom og give gode råd til, hvordan man kan hjælpe talentfulde unge til at udvikle deres potentiale.

Til slut stod den på fritid, og mange tog igen ind til Budapest for at opleve byens stemning. Vi var en lille gruppe, der begav os til Heroes Square, og ved samme lejlighed så vi byparken og det smukke Vajdahunyad slot. Vi skulle dog skynde os hjem, og nåede kun aftensmaden på et hængende hår, inden vi skulle mødes til fælles og yderst underholdende, traditionel ungarsk folkedans, der kunne få sveden frem på enhver.


Fra venstre ses Martine Bjørnsbo, Camilla Brydegaard og Trine Andreasson

Lørdag - Innovation day

Konferencens sidste fulde dag stod i innovationens tegn. Vi startede ud med at se CEU, Central European University, der ligger centralt i Budapest. Her blev vi mødt af Henrik Pap, skaberen af platformen Be-novative.com, der skal hjælpe brugere til at være kreative og innovative. Ved hjælp af den ide-genererende proces skabt på Be-novative.com kom vi på nye ideer til, hvordan vi kunne forbedre YP-ETSN. Herefter blev alle forslagene vurderet efter, hvor realistiske de ville være at udføre, og hvor stor betydning de ville have. Vi udvalgte de bedste og diskuterede, hvordan vi kunne føre dem ud i livet. Til sidst pitchede vi de konkrete projekter for hinanden - de første er allerede i gang med at blive realiseret! Der bliver bl.a. arbejdet på at lave udveksling mellem talentcentre i forskellige lande, mentorordninger på tværs af landegrænser og et nyt socialt netværk, hvor man f.eks. kan dele sin forskning og ideer uden at miste rettighederne til dem.

Om eftermiddagen lavede vi workshops og arbejdede på projekter - igen med unge og giftedness som hovedtemaer.

Den sidste aften blev brugt til lege og hygge, og under overskriften “cultural evening”  havde alle mulighed for at byde ind med underholdende oplæg. Det resulterede i græsk stand-up, venne-bingo, teamwork-konkurrencer og en 12-årig pige, der imponerede med dybe livsfilosofiske overvejelser og opfordringer til at nyde livet, mens man har det.


Camilla og de andre deltagere forbereder sig til innovationsudfordringen på CEU

Søndagen var præget af modsatrettede følelser - folk var triste over at sige farvel, men taknemmelige over de sidste fire dage. Vi skrev breve til hinanden for at mindes EYS og de historier, vi tog med derfra. Med en underlig stemning på hotellet krammede vi farvel og aftalte at mødes igen- hvis ikke på EYS 2018 i Dublin, så et eller andet sted i verden.

Hvad har vi taget med hjem?

European Youth Summit 2017 var et spændende og udfordrende event, der har skabt fællesskaber på tværs af nationaliteter. Det har været interessant at opdage, at der egentlig ikke er ret meget forskel på talentfulde unge i Danmark og resten af verden. Man kan nemt tro, at man skal kunne meget mere, end hvad der er realistisk, for at blive betragtet som talentfuld i udlandet - men det var tydeligt, at når det kommer til stykket, er vi alle bare unge med mod på livet, nysgerrige på verden og måske lidt mere målrettede end de fleste.

Med turen har vi fået større indsigt i begrebet Giftedness, og hvordan der bliver arbejdet på at forbedre undervisning og trivsel for talentfulde unge både på lokalt og internationalt plan. Vi har fået et indblik i den komplekse verden af kreativitet og innovation og er blevet klædt på til at holde bedre taler. Vi har selv fået hænderne i dejen ved at kunne redigere i The Charter of Rights og dermed rent faktisk gøre en forskel for unge i fremtiden. Endelig har vi mødt et væld af kulturer og skønne mennesker, som vi håber at se igen!


Fra venstre ses Ádám Pálvölgyi, Skylor Zhitian Zhang og Trine Andreasson

FacebookFind os på facebook
linkedinVær en del af vores netværk